ANBI
Willemsbrug 

 rode stip 3D  Netwerk tegen armoede, sociale uitsluiting en verrijking  rode stip 3D

Maak een keuze:

ANBI gegevens

STICHTING ROTTERDAMSE SOCIALE ALLIANTIE


Vanaf 1 januari 2014 is onze stichting geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en verplicht te voldoen aan het openbaar maken van een aantal gegevens. Dit om het vertrouwen in de filantropische sector te bevorderen. Een ANBI instelling mag giften ontvangen zonder schenkingsrecht en onder bepaalde voorwaarden zijn deze giften voor de schenker aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.


1. Onze naam

Stichting Rotterdamse Sociale Alliantie, ook bekend als RoSA!


2. RSIN / fiscaal nummer

Volgens opgave van de Belastingdienst: 8213.59.356


3. Adres

Postadres:       Jufferkade 66, 3011VW Rotterdam
Telefoon:          010 411 15 16
e-mail:              info@rosarotterdam.nl


4. Doelstelling, zoals vermeld in de statuten

De Stichting heeft ten doel zich in te zetten voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting en tegen verrijking in Rotterdam.
Het behartigen van de belangen van mensen die onder de armoedegrens leven in Rotterdam.
Het onderhouden en uitbreiden van een brede samenwerking met ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en beroepskrachten.


5. Hoofdlijnen van het actuele beleidsplan 2024-2027

De Rotterdamse Sociale Alliantie (afgekort: R0SA!) is opgericht in 2007 en is een netwerk van ervaringsdeskundigen in armoede, vrijwilligers en beroepskrachtkrachten. RoSA houdt zich bezig met armoedebestrijding, te beginnen in Rotterdam door middel van het informeren en beïnvloeden van publiek, pers en politiek. Het gaat om het bewust maken van alle facetten die bij een leven in armoede van belang zijn, uiteraard beginnend bij de doelgroep, namelijk de circa 60.000 Rotterdammers die thans in armoede leven. RoSA! brengt ook mensen in beweging om invloed uit te oefenen op het armoedebeleid van de gemeente Rotterdam.

De Rotterdamse Sociale Alliantie is een stichting opgericht in oktober 2009 met ANBI status en registratie van bestuurders bij de Kamer van Koophandel. Het bestuur ontwikkelt jaarplannen, begrotingen en stelt de agenda op. Daarnaast is er een initiatiefgroep die om de 2 weken bijeenkomt en aan de hand van een opgestelde agenda, plannen maakt voor activiteiten, contacten onderhoudt met netwerkorganisaties en taken verdeelt. De initiatiefgroep vormt een vaste kern van actieve medewerkers, waarvan ieder zijn eigen deskundigheid inbrengt. De gemiddelde opkomst van deze initiatiefgroep is van 5 tot 10 personen.

Twee keer per jaar wordt In het breed overleg wordt een brainstormsessie gehouden voor het vormen van nieuwe ideeën en het bepalen van strategieën om ideeën en activiteiten concreet uit te voeren.

Rosa! heeft contact met Rotterdamse Organisaties die zich bezig houden met armoede bestrijding, zoals FNV Lokaal, Samen010, de Pauluskerk, IDEM, Warm Rotterdam, de Voedselbank Rotterdam en Fonds Bijzondere Noden, de Actiegroep Oude Westen en verschillende wijkorganisaties, zoals APPA. Met een aantal organisaties vinden we elkaar in het organiseren van stedelijke acties en noodzakelijke demonstraties.

RoSA zoekt regelmatig contact om adviezen en ideeën aan te reiken aan politieke partijen in Rotterdam, zoals de CDA, Groen Links/PvdA, VVD, CU/SGP, NIDA, 50plus, en D66 in de gemeenteraad, Warm Rotterdam, de diverse Armoedeplatforms, de Pauluskerk, Brederaad 010, Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, Ombudsvrouw, voedselbanken e.a. RoSA! is echter nimmer het verlengstuk van een politieke partij of vakbond, maar een onafhankelijk netwerkvan ca. 1.500 personen, gesteund door een aantal fondsen en is onafhankelijk van gemeentefinanciering.

Op landelijk niveau is RoSA! lid van de Sociale Alliantie, bestaande uit ca. 30 organisaties die hun krachten hebben gebundeld bij het tegengaan van armoede en het bevorderen van deelname aan de samenleving in Nederland. Ook onderhoudt RoSA! contacten met de landelijke Cliëntenraad, de Woonbond en Toezicht Sociaal Domein, alsmede de Raad van Kerken, Erasmusuniversiteit en de Hogescholen in Rotterdam. Op internationaal niveau hebben we vergaderingen bezocht in Brussel over EU politiek op het gebied van armoede en werkloosheid, mogelijk gemaakt door Europese vakbewegingen.

Activiteiten. Per jaar worden minstens 3 thema bijeenkomsten georganiseerd naast de Nieuwjaarsreceptie en de jaarlijkse Werelddag tegen de Armoede, die voor het eerst werd georganiseerd op 17 oktober 2007 en sindsdien altijd op 17 oktober wordt gehouden. Daarnaast werden er Marsen tegen de armoede georganiseerd in samenwerking met vakbonden en politieke partijen. We hebben samengewerkt met een onderzoeksgroep van de TU Delft, het project Re Invest, betaald door EU subsidies en in 14 landen uitgevoerd waarvan Nederland, t.w. Rotterdam. Thema was het beleven van armoede en wonen. Ook hebben we samengewerkt met de onderzoeksgroep Poverty, Income and Employability (PIE) die ook in diverse landen projecten uitvoerden. Tenslotte werken we mee aan een FNV project om het minimumuurloon naar 16 euro te krijgen en met koppeling aan bijstand en AOW.

Rotterdam, 30 juni 2024.


6. Bestuurssamenstelling

Oprichting Stichting 5 oktober 2009 KVK 24473747 / RSIN 821359356
Hans Goosen voorzitter vanaf 5 oktober 2009
Therese Steur secretaris vanaf 5 oktober 2009
Tjeerd de Boer penningmeester vanaf 1 september 2016
Adriana Rollingswier bestuurslid vanaf 1 november 2019
Wouter van de Brink bestuurslid vanaf 1 januari 2023
 


7. Beloningsbeleid

De Rotterdamse Sociale Alliantie draait geheel op vrijwilligers en heeft geen betaalde krachten in dienst.


8. Uitgeoefende activiteiten 2023

Het inhoudelijk jaarverslag over 2023: click hier.


9. Balans en staat van baten en lasten 2023

Het financieel jaarverslag over 2023: click hier.


Donaties

De Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!) is een netwerkorganisatie van ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en beroepskrachten van armoede organisaties die de armoede in Rotterdam onder de aandacht wil brengen van de Rotterdammers en politici. Zij gaat daarbij eventueel daarvoor noodzakelijke acties niet uit de weg. Binnen RoSA! zijn er vele taken, vrijwilligers zijn altijd welkom.

Omdat RoSA! onafhankelijk wil blijven functioneren aanvaardt ze geen structurele bijdragen van de overheid. Vandaar dat zij aangewezen is op bijdragen van particulieren en giften van fondsen.

Aan wie het nog kan betalen en het werk van de Rotterdamse Sociale Alliantie wilt ondersteunen vragen wij een vrijwillige bijdrage!
 
Uw bijdrage is welkom op onze bankrekening 1559.97.181 (Rabobank Rotterdam). (IBAN: NL55 RABO 0155 9971 81).
 
U kunt ook via internet betalen:

ONLINE DONEREN

De Rotterdamse Sociale Alliantie is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Uw gift is daarom onder bepaalde fiscale voorwaarden aftrekbaar voor de belastingen.