Nieuwsbrief RoSA! Untitled 1


triest Rotterdam
Nieuwsbrief 12
Rotterdamse Sociale Alliantie,
netwerk tegen armoede,
sociale uitsluiting en verrijking

7 maart 2011

mail@rosarotterdam.nl


Mensonterende toestanden in de zorg

Journalist schrijft onthutsend boek


ziekbedMaasstad Pers 16 februari 2011

De Rotterdamse onderzoeksjournalist Ivo van Woerden werkte twee maanden als verzorgende op vijf locaties van de Rotterdamse instelling Zorggroep Rijnmond. Zijn ervaringen pende hij op, eerst voor een grote special van zijn werkgever HP/de Tijd.

Vanaf 7 maart ligt zijn boek in de winkel, getiteld Undercover in de Ouderenzorg, dagboek van een bejaardenbroeder. Een pittig relaas, met een hoofdrol weggelegd voor een Rotterdamse zorginstelling.

'Het was niet de bedoeling om de Zorggroep Rijnmond de grond in te schrijven, maar ik heb daar dingen gezien die mensonterend en ronduit gevaarlijk zijn.'Van Woerden kon dankzij zijn HBO-diploma verpleegkunde zo aan de slag bij de zorginstelling. Voor 15 euro bruto per uur waste hij mensen, kleedde hij bewoners aan en bracht hij eten rond.

Maar bovenal registreerden zijn ogen verschillende wantoestanden, 'mensen die in hun eigen ontlasting moeten liggen, en maar één keer per week worden gedoucht. Ik denk dat niemand wil dat zijn ouders zo hun oude dag door moeten brengen.'

Ook schrok van Woerden van de onzorgvuldigheid. 'Bij het uitdelen van de medicijnen moest ja naar de naam in de kleding kijken, om te weten wie de patiënt was. Het was maar hopen dat de bewoners ook daadwerkelijk hun eigen kleding aanhadden.

Onmiddelijk na de puclicatie kondigden SP en GroenLinks aan vragen te stellen in de Tweede Kamer. Ook de Rotterdamse gemeenteraad was geïnteresseerd in het verhaal van de undercoverjournalist.

'Raadsleden wilden graag weten welke oplossingen ik zag voor de gebrekkige ouderenzorg. Toen dacht ik: 'Goed dat jullie wat willen doen maar jullie zijn toch ook beleidsmakers? Ga toch een echt praten met mensen in de zorg.'

 

 

terug ...