Nieuwsbrief RoSA! Untitled 1


triest Rotterdam
Nieuwsbrief 5
Rotterdamse Sociale Alliantie,
netwerk tegen armoede,
sociale uitsluiting en verrijking

5 oktober 2010

mail@rosarotterdam.nlRotterdam heeft zijn kraakmuseum


 

kraakmuseum
ROTTERDAM, 1 OKT 2010 (ravage digitaal) – Op de dag dat het landelijk kraakverbod van kracht werd, openden Rotterdamse krakers hun deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen in het Kraakmuseum terecht voor een tentoonstelling over de kraakbeweging. 

Op de eerste tentoonstelling zijn onder andere 190 originele posters en archiefbeelden over kraken te zien. De samenstellers zien hun initiatief als "zoektocht naar alternatieve vrijplaatsen en woonruimte, de culturele productie en het sociale vangnet waarmee kraken aan de maatschappij heeft bijgedragen en de aardverschuivingen in het Nederlandse politieke klimaat." De vraag 'Hoe nu verder?' staat daarbij centraal.

Het materiaal dat voor de tentoonstelling beschikbaar is gesteld ia afkomstig van het Staatsarchief, hét archief van de kraak- en actiebeweging dat is ondergebracht in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam. Te zien zijn dvd's met archiefbeelden en documentaires over kraken, audiomateriaal van onafhankelijke radio, debatten en theater, enzovoorts. Verder zijn er krakersboeken in te zien en recent campagnemateriaal, waaronder dat van het Witboek Kraken, de kraakpetitie en 'kraken gaat door'.

Tegelijkertijd met de opening van het Kraakmuseum wordt een landelijke beeldcampagne gestart tegen de criminalisering van kraken en een oproep om in het hele land actie te voeren tegen vrijheidsinperking en de rechtse woestijn onder het motto 'Dit laatste kraakpand blijft bestaan en onze deuren staan open'. Via een speciale website kan beeldmateriaal worden gedownload voor acties in het hele land.

Met de inwerkingtreding van het kraakverbod worden tot dan toe legale vrijplaatsen voor betaalbare woonruimte, niet-commerciële culturele productie, anti-kapitalistische en -oorlogsbewegingen, anarchisme, stads-, milieu- en genderactivisme, en politiek activisme omtrent vele andere thema's gecriminaliseerd, zo vinden de samenstellers. "Ook al wordt met het kraakverbod eigendomsrecht boven maatschappelijk belang gesteld, politiek activisme gaat natuurlijk door."

Het Kraakmuseum in de Witte de Withstraat in Rotterdam is apart maar niet uniek. In september 1994 namelijk openden Amsterdamse krakers het eerste Kraakmuseum. Het initiatief van destijds was echter van korte duur, aangezien het kraakpand waar het museum in was ondergebracht twee weken later werd ontruimd. Of het Kraakmuseum in Rotterdam langer te bezichtigen blijft, is de vraag. De eigenaar van het vorige maand bezette pand is woedend en heeft aangifte gedaan.

Het kraakmuseum en -informatiecentrum opengesteld voor het publiek van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 19.00 uur. Locatie is Witte de Withstraat 74 in Rotterdam.

ga terug ...